25.2.06

Una altra democràcia.. és possible?

A partir d'avui intentaré publicar com a mínim un cop per setmana... Si l'actualitat no em motiva prou, simplement deixaré caure alguna de les meves anades d'olla, tipus 'sousveillance' :P


Cada cop que hi ha eleccions es veu clarament com decanta els resultats l'anomenat "vot útil" (elegir una opció, encara que no sigui la que a tu més t'agrada, per evitar que guanyi la que més et desagrada). El resultat és una aproximació força inexacta a les veritables preferències de l'electorat, que resulta en una progressiva pèrdua d'identificació amb el 'sistema' i 'la classe política' en general.

Una possible manera d'evitar seria permetre elegir entre expressar 'un vot positiu' (sumar un vot a Zapatero) o 'un vot negatiu' (restar un vot a Rajoy). Clar que l'actual sistema d'Hondt dificulta força aquesta aproximació, i a més els resultats podrien tenir un aspecte com aquest:

PP -12.346.344 / PSOE -8.352.235 / ERC -4.124.123 / IU -1.349.972 / CIU -985.234 / PNV -213.234 / CC -12.543

En fi, que els partits més "desconeguts" o "menys polèmics" podrien acabar guanyant les eleccions... I si per exemple "fuerza nueva" no fes cap mena de soroll en unes eleccions (no recolliria vots negatius) però aconseguís mobilitzar simplement 2000 vots positius, podria també acabar guanyant...

Una altra possibilitat seria aplicar aquest criteri dels vots negatius només a les "segones voltes" presidencials, o també poder emetre UN VOT POSITIU i un MIG VOT NEGATIU; així s'incentivaria el vot "real", donat que el "vot útil" per derrotar l'adversari seria el mig vot negatiu. O simplement donar més cobertura legal al vot en blanc (una papereta que digui expressament "vot en blanc", que computi com un partit a l'hora de repartir escons i que dificulti per tant l'obtenció de majories absolutes als altres partits).

No sé, què en penseu? :)

3 comentarios:

  1. Em sembla molt interessant la idea de comptabilitzar els vots en blanc com a escons buits. De fet ja ho havia pensat fa temps. A més, aquest percentatge d'escons buits s'aplicaria proporcionalment als vots obtinguts, de manera que els partits que més vots obtinguessin, perdrien un número proporcional d'escons (no sé si m'he explicat bé). Ja veuries tú com aleshores s'esforçaven en difondre un interés per la política en la societat... cosa que als dos partits més grans no els interessa, perquè ja els està bé repartir-se el pastís entre ells i allargar aquesta situació bipartidista.

    ResponderEliminar
  2. Un vot en blanc que deixi escons buits no dificultaria sinó que facilitaria la majoria absoluta (penseu en el que era l'aritmètica al parlament basc abans de l'il·legalització de Batasuna).
    A mi em sembla que una manera de fer més democràtics els partits i la participació seria l'adopció del sistema de llistes obertes. No penseu que és d'escàndol que al parlament de Catalunya els socialistes (fins a 30 d'ells...) votessin contra una proposta d'ells mateixos perquè el diputat encarregat d'indicar què cal votar es va equivocar? A mi em sembla que per això més val que hi hagi un sol diputat de cada partit i amb el vot ponderat, seria més barat.
    En fi, tot i que el sistema de llistes obertes afavoriria l'aparició de personatges rics i populistes (tipus Gil), em sembla que seria una bona manera de que les persones que ens representen prenguéssin realment un compromís amb el poble.
    El que dius de vots negatius em sembla una perversió del sistema democràtic. De la mateixa manera que m'ho sembla el vot útil i els que el promouen (o sigui els grans partits). A mi em sembla que si pots votar "contra" algú, ja no tindrem un sistema de democràcia representativa. De fet, això del vot negatiu, no en eleccions representatives, sinó en les de "segona volta", o sigui, les de constituir govern, ja es fa. Però els representants sempre s'han d'escollir en positiu, no pot ser que el vot d'un ciutadà anul·li el d'un altre.
    Apa, salut!!

    ResponderEliminar
  3. Sí, això de les llistes obertes pot ser una millora, però francament soc una mica escèptic. Crec que la conseqüència seria que tots els candidats d'una llista serien encara més dòcils i que s'enfortiria encara més la discicplina de vot i de partit...

    Sobre els escons buits, també podrien votar "automàticament en contra" en les votacions sobre investidures, pressupostos, etc per expressar la no-conformitat dels ciutadans. I si no es pot governar, doncs es repeteixen les eleccions i llestos.

    ResponderEliminar